koop een pepermolen

Peper is een ongelofelijk belangrijk kruid. We staan er vaak niet bij stil, maar in het merendeel van de gerechten die we bereiden is op één of andere manier wel iets van peper gebruikt. Ook voor het bakken van een lekker stukje vlees is het gebruik van peper vaak onontbeerlijk. Op het ogenblik dat je gaat koken mag peper dus niet in je keuken ontbreken. Het is echter van belang om er bij stil te blijven staan dat je dit kruid op verschillende manieren kan kopen en gebruiken. Voor peper geldt namelijk dat je ze gewoon voorgemalen kan kopen, maar je kan er ook voor kiezen om ze zelf te malen met behulp van een pepermolen. Veel mensen stellen zich nog steeds de vraag waarom ze de moeite zouden moeten doen om zelf hun peper te malen. Wel, dat is één van de zaken die je zal ontdekken hier op deze pagina.

Waarom gebruikmaken van een pepermolen?

Het is je ongetwijfeld al opgevallen, wanneer je een recept leest is het vaak zo dat er in wordt aangegeven dat er bij het bereiden van de maaltijd gebruik moet worden gemaakt van ‘versgemalen peper’. Vaak wordt hier weinig aandacht aan besteed, maar dit staat er natuurlijk niet voor niets. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het dan ook helemaal niet zo dat versgemalen peper hetzelfde smaakt als niet-versgemalen peper. Versgemalen peper beschikt over een iets grover karakter, maar het heeft vooral veel meer smaak. Dit is niet in het minst het gevolg van het feit dat peper snel zijn smaak verliest wanneer het is gemalen. Met andere woorden, het zo kort mogelijk houden van de tijd tussen het malen en het eten van de peper is erg belangrijk. Het kopen van een pepermolen en zelf je peper malen vooraleer er gebruik van te maken is dus in de praktijk sterk aanbevolen.

Waar rekening mee houden bij een pepermolen kopen?

Op het eerste zicht lijken de meeste pepermolens er allemaal min of meer hetzelfde uit te zien. Dat is echter niet juist. Bij het aanschaffen van een pepermolen zijn er dan ook verschillende zaken waar je ongetwijfeld de nodige aandacht aan zal willen besteden. Denk hierbij onder meer aan:

  • Het type behuizing waar gebruik van wordt gemaakt;
  • Het soort maalwerk;

Naast bovenstaande wordt er ook een onderscheid gemaakt tussen de handmatige en de elektrische pepermolens. Het handmatige exemplaar is de uitvoering die we allemaal kennen van vroeger. Het gaat hierbij doorgaans om een houten molen die beschikt over een keramisch maalwerk. Voor de elektrische variant geldt dat je de draaibeweging niet meer zelf dient te maken. De pepermolen zal dan dus eigenlijk al het werk uit handen nemen. Bovendien zal je kunnen vaststellen dat er doorgaans ook een lampje aanwezig is zodat je heel precies kan afmeten hoeveel peper je nodig hebt voor een bepaald gerecht.

Hoe werkt een pepermolen?

Zoals hierboven reeds aangegeven beschikt elke pepermolen over een bepaald maalwerk. In het merendeel van de gevallen gaat het hierbij om een keramisch maalwerk. Bij een handmatig exemplaar dien je een draaiende beweging te maken met de kop. Deze kop is vastgemaakt aan ene staaf die op haar beurt het maalwerk onderin in beweging zet. Op deze manier kunnen de peperkorrels op een efficiënte wijze worden gekneusd en vermalen.

Voor een elektrische pepermolen geldt eigenlijk dat ze min of meer op dezelfde manier te werk gaat. Ook in een dergelijke pepermolen is er dus sprake van een bepaald maalwerk. Bij een dergelijk exemplaar hoef je evenwel niet zelf aan de kop te draaien. In plaats daarvan druk je gewoon op een knopje waarna het malen voor je wordt uitgevoerd. Het eindresultaat is uiteraard bij zowel handmatige als bij elektrische pepermolens hetzelfde.

Waar wordt peper in de keuken voor gebruikt?

Belangrijk om te weten is dat de ene vorm van peper de andere niet is. Het spreekt voor zich dat peper steevast wordt gebruikt om extra smaak te geven aan gerechten. De mate waarin deze smaak door mag wegen is van belang voor het uitkiezen van het soort peper waar gebruik van wordt gemaakt. In ieder geval maken we een onderscheid tussen de onderstaande soorten peper:

  • Zwarte, groene en witte peper;
  • Staartpeper;
  • Lange peper;
  • Betelblad;
  • Wilde betelplant;

In de Westerse keuken wordt er voor het grootste deel gebruik gemaakt van zwarte, groene en witte peper. Deze verschillende soorten peper zijn allemaal afkomstig van de bessen van de zogenaamde Piper Nigrum. Deze peperkorrels passen eigenlijk in zowat alle gerechten. Groene ingemaakte korrels kan je bijvoorbeeld uitstekend gebruiken bij het bereiden van sauzen, maar je kan ze ook door gerechten doen. Voor zwarte peper geldt dat ze veelal deel uitmaakt van een kruidenmengsel kerrie. Dat geldt ook voor witte peper, maar dan voor de kruidenmix speculaaskruiden.

Elektrische Pepermolen Kopen

Peugeot, Suck UK, Blomus, Menu, Weber, Cole & Mason, vele bekende merken voeren pepermolens in hun assortiment. De zout en pepermolen is een veel gebruikt item in de klassieke en moderne keuken. Helemaal met de komst van vele internationale gerechten wordt vaak peper toegevoegd aan de maaltijd om deze op de juiste smaak te krijgen.

Naast de verschuiving van aardappels, groente en vlees naar internationale gerechten is er een verschuiving van de klassieke houten pepermolen naar de moderne elektrische pepermolen. De vele verschillende designs en ontwerpen zijn ruim vertegenwoordigd onder de hedendaagse pepermolen-leveranciers.; hout, RVS, elektrisch, handmatig, groot of klein. De peper molen is niet alleen functioneel, om smaak toe te voegen aan de gerechten, het is tevens een eye-catcher op het aanrecht of op de eetkamertafel. Voor iedere kok of keuken is de juiste pepermolen te vinden!